BLOG INI MASIH DALAM PROSES PEMBINAAN

Wakaf Kita


ShoutMix chat widget

AJK & Tenaga Penggerak Surau

Penaung: Hj.Awang Jusoh

Penasihat: Hj.Hanafiah Ramli

Pengerusi: Dr.Alias Ab.Rahman

Bendahari: Hj.Ismail

Ajk: Cik Gu Ismail 

Ajk: Cik Wan Ab.Ghani Wan Yusof

Ajk: Ayah Ku

Ajk: Ab.Razak

Ajk: Nik A.Kadir Nik Kob

Ajk: Muhammad Mohd Yusof

Ajk: Omar Mohamad

Imam: Ustaz Yahya

Imam: Ustaz Kamaruddin

Widget

Tuesday, November 16, 2010

"Keadilan Kepimpinan Kita"

Pemimpin yang adil ibarat bayang-bayang Tuhan, sebab pengambilan kata adil sendiri berasal dari salah satu nama Allah SWT,  iaitu Al-Adlu (Allah Yang Maha adil). Adil bermakna menempatkan sesuatu pada tempatnya secara profesional dan tepat.
Berlawanan dengan  adil adalah zalim, yaitu meletakkan sesuatu bukan pada tempat yang betul. Allah SWT telah mengharamkan sifat dan perilaku zalim atas diri-Nya, dan ia juga diharamkan atas diri hamba-hamba-Nya. Katalaku adil akan menciptakan kesejahteraan untuk rakyat. Sebegitulah kalau zalim ia  akan melahirkan huruhara, musibah, dan malapetaka.

Dalam hadis Qudsi-Nya Allah berfirman, "Sesungguhnya aku telah mangharamkan zalim itu ke atas diri-Ku, dan telah Aku melarang perbuatan zalim di antara kamu itu sesuatu yang diharamkan, kerana janganlah kamu melakukan perbuatan zalim.''

Dalam sebuah hadis juga diriwayatkan, ada tiga doa yang tidak akan ditolak oleh Allah SWT, yakni:  doa orang yang berpuasa hingga ia berbuka, doa pemimpin yang adil, dan doa orang yang dizalimi. Mengapa  doa pemimpin yang adil itu sangat mudah dikabulkan? Kerana di kepalanya terletak berbagai pengharapan dan hajat seluruh rakyat yang lain.

Rasulullah SAW bersabda, "Ada tujuh golongan manusia yang akan mendapatkan perlindungan Allah, pada hari kiamat nanti, tidak ada perlindungan sesiapa pun kecuali perlindungan-Nya." Di antara tujuh golongan yang kelak akan mendapatkan jaminan perlindungan-Nya adalah  "pemimpin yang adil".

Dalam sebuah riwayat juga disebutkan bahwa pemimpin yang adil kelak akan disandingkan di dalam syurga bersama para nabi dan rasul, syuhada, dan  siddiqin dan orang-orang soleh.

Lalu bagaimana jika seorang pemimpin memang pengkianat? Rasulullah bersabda, "Barang siapa yang diangkat oleh Allah untuk memimpin suatu urusan rakyatnya, kemudian ia meninggal dunia, di mana saat ia meninggal dunia ia telah melakukan perbuatan kianat kepada rakyatnya, maka tiada lain kecuali telah Allah haramkan baginya masuk syurga.'' – susunan mjr ref: Budi Raharjo

0 comments:

 

Pink Girlz Blogger Template | Blogger Clicks Design